درخت تراکئوبرونشیال
- ارسال شده توسط کسری جعفری
- دسته بندی ارگان های توراکس, توراکس
- تاریخ اکتبر 18, 2019
- نظرات 7 دیدگاه ها
تراشه، برونش و برونشیول ها درخت تراکئوبرونشیال را تشکیل می دهند. این ساختار سیستمی از راه های هوایی است که امکان ورود و خروج هوا به داخل ریه ها را برای تبادل گاز ها فراهم می کند. این راه های هوایی در گردن و توراکس قرار گرفته اند.
در این مقاله به محل، ساختار ها، خونرسانی و عصب دهی راه های هوایی به همراه نکات بالینی شان خواهیم پرداخت.
تراشه (نای)
محل آناتومیکال
تراشه مبدا درخت تراکئوبرونشیال می باشد. این ساختار از لبه ی تحتانی غضروف کریکوئید در گردن به عنوان ادامه ی حنجره شروع می شود.
در مدیاستینوم فوقانی طی مسیر کرده و در زاویه ی استرنال به دو شاخه تقسیم می شود(و برونش های راست و چپ را تشکیل می دهد). به هنگام نزول تراشه در قدام مری قرار می گیرد و کمی به طرف راست متمایل می شود.
ساختار
تراشه همانند سایر راه های هوایی بزرگ توسط حلقه های غضروفی C شکل باز نگه داشته می شوند. انتهای باز حلقه ها توسط عضله های تراکیالیس به یکدیگر متصل می شود.
تراشه و برونش ها با اپیتلیوم مژکدار شبه مطبق(مطبق کاذب) و سلول های گابلت (ترشح کننده ی موکوس) پوشانده شده اند. ترکیب موکوس و حرکت موجی مژک ها باعث ایجاد جریان موکوسیلیاری می شود. این جریان باعث به دام افتادن ذرات و عوامل بیماری زای استنشاق شده و حرکت آنها به بیرون می شود.
در محل دو شاخه شدن برونش های اصلی، یک لبه ی غضروفی که کارینا نامیده می شود، بین دهانه های دو برونش به صورت قدامی-خلفی قرار گرفته است. کارینا حساس ترین ناحیه ی تراشه برای تحریک رفلکس سرفه است و به هنگام برونکوسکوپی دیده می شود.
نکات بالینی
تغییرات پاتولوژیک و حساسیت کارینا
در حالت عادی کارینا در سطح ساژیتال قرار دارد و لبه ی کاملا مشخصی دارد. اگر گره های لنفاوی در زاویه ی بین برونش های اصلی به علت متاستاز سلول های سرطانی بزرگ شوند و باعث افزایش این زاویه بشوند، کارینا تغییر شکل داده، عریض تر و غیر متحرک می شود. به همین خاطر تغییرات مورفولوژیک در کارینا نشانه های مهم و قطعی تشخیص افتراقی در بیماری های تنفسی است.
غشا موکوزی پوشاننده ی کارینا یکی از حساس ترین ناحیه های درخت تراکئوبرونشیال و موثر در رفلکس سرفه است. برای مثال کسی که یک فندق آسپیره کرده، خفه می شود و سرفه می کند، اگر فندق از کارینا بگذرد سرفه معمولا متوقف می شود. اگر فردی را که در حال خفه شدن است، سر و ته شود تا با کمک نیروی گرانشی جسم خارجی، بیرون آید ترشحات ریه که از کارینا می گذرند باعث سرفه شده و به دفع جسم خارجی کمک می کنند.
خونرسانی و عصب دهی
تراشه اعصاب حسی را از عصب راجعه ی حنجره دریافت می کند.
خونرسانی تراشه بر عهده ی شاخه های تراشیال شریان تیروئید تحتانی است.
درناژ وریدی این ساختار بر عهده ی وریدهای براکیوسفالیک، آزیگوس و همی آزیگوس فرعی است.
برونش ها (نایژه ها)
در سطح زاویه ی استرنال، تراشه به دو شاخه ی برونش اصلی چپ و راست تقسیم می شود. این دو شاخه در ادامه به برونش های ثانویه تقسیم می شوند. هر برونش ثانویه به یک لوب هوا می رساند و به چندین برونش سگمنتال تقسیم می شود.
به همراه شاخه های شریان و وریدهای پولمونری، برونش های اصلی ریشه ی ریه ها را تشکیل می دهند.
ساختار ها
برونش اصلی راست: قطور تر و کوتاه تر است و نسبت به برونش چپ با زاویه ی عمودی بیشتری نزول می کند. این مساله از لحاظ بالینی مهم است زیرا در صورت ورود جسم خارجی این مسئله باعث می شود که احتمال ورود آن به برونش راست بیشتر شود. برونش لوبی (ثانویه) فوقانی قبل از ورود برونش اصلی به ناف ریه جدا می شود.
برونش اصلی چپ: از زیر قوس آئورت و از قدام آئورت توراسیک و مری عبور می کند تا به ناف ریه برسد.
در ریه ها، برونش های اصلی به برونش های لوبی (ثانویه) تقسیم می شوند. هر برونش ثانویه یک قسمت از ریه را تامین می کنند به همین خاطر 3 برونش ثانویه ی راست و 2 برونش ثانویه ی چپ داریم.
برونش های ثانویه سپس به شاخه های متعددی که شاخه های سگمنتال نامیده می شوند، تقسیم می شوند. هر برونش سگمنتال یک سگمان برونکوپولمونری را تامین می کنند. سگمان های برونکوپولمونری زیرمجموعه های لوب های ریه ها هستند.
ساختار برونش ها بسیار شبیه تراشه است، هر چند تفاوت هایی در شکل غضروف آنها قابل مشاهده است. در برونش اصلی حلقه های غضروفی به طور کامل مجرا را احاطه می کنند، در صورتیکه در برونش های لوبی و سگمنتال به صورت هلالی هستند.
خونرسانی و عصب دهی
برونش ها با شاخه های پولمونری عصب واگ عصب دهی می شوند. خونرسانی به برونش ها از شاخه های شریان های برونشیال تامین می شود و درناژ وریدی بر عهده ی ورید های برونشیال هست.
برونشیول ها (نایژک ها)
برونش های سگمنتال به شاخه های متعددی تقسیم می شوند که برونشیول نامیده می شوند.
ساختار
کوچکترین راه های هوایی هستند که غضروف و سلول گابلت ندارند در عوض سلول های کلاب (که قبلا سلول کلارا نامیده می شدند) وجود دارند که لیپوپروتئین سورفکتانت را ترشح می کنند. سورفکتانت به هنگام بازدم از چسبیدن راه های هوایی کوچک به یکدیگر ممانعت می کند.
برونش های سگمنتال در ادامه به برونش های ساب سگمنتال تقسیم می شوند. برونش های سگمنتال و ساب سگمنتال نقشی در تبادل گاز ها ندارند و فقط مسئول انتقال هوا هستند و در ادامه به برونشیول های انتهایی تبدیل می شوند. برونشیول های انتهایی نیز در ادامه چندین شاخه شده و برونشیول های تنفسی را تشکیل می دهند. آن چیز که برونشیول های تنفسی را از سایر برونشیول ها متمایز می کند، وجود آلوئول ها در انتهای آنهاست.
آلوئول ها کیسه های پر از هوا با دیواره ی نازک(اپیتلیوم ساده ی سنگفرشی) هستند که محل تبادل گاز ها در ریه می باشند. به طور میانگین یک فرد بالغ 300 میلیون آلوئول در ریه هایش دارد که یک سطح تنفسی کافی را ایجاد می کند.
نکات بالینی
آسم
آسم به اختلال التهابی و مزمن راه های هوایی اطلاق می شود که حساسیت شدید، انسداد قابل برگشت راه هوایی و برونکواسپاسم از مشخصه های آن است.
در آسم راه های هوایی کوچک تغییر شکل می دهند که باعث افزایش قطر عضلات صاف دیواره ی برونشیول ها، آسیب به اپیتلیوم و کلفت شدن غشای پایه می شود.
حملات آسمی به تشدید حاد شرایط موجود در اثر یک محرک(مانند ماده ی آلرژن، ورزش و…) که باعث التهاب ناگهانی و انقباض عضلات صاف اطراف برونشیول ها(برونکواسپاسم)، گفته می شود. در اثر این حمله قطر راه هوایی کاهش یافته و تنگی نفس و ویزینگ رخ دهد.
اشتراک گذاری این مطلب
برچسب:ارگان های توراکس
تکنولوژیست جراحی. علاقه ی زیادی به آناتومی دارم و نبود یه مرجع فارسی برای آموزش آناتومی تشویقم کرد تا این سایت رو راه اندازی کنم:)
ممکن است همچنین دوست داشته باشید
عروق قلب
تمامی اعضای بدن باید از طریق سیستم گردش خون با مواد مغذی و اکسیژن تامین شوند و قلب هم از این امر استثنا نیست. سیستم گردش کرونری (coronary circulation) به عروقی اطلاق می شود که خون را به قلب رسانده …
دریچه های قلب
ساختار هایی هستند که باعث می شوند جریان خون یک طرفه شود. دریچه ها از بافت پیوندی و اندوکاردیوم (داخلی ترین لایه ی قلب) تشکیل شده اند. قلب 4 دریچه دارد که به 2 گروه تقسیم می شوند: دریچه های …
پریکاردیوم
اگر قلب را یک پرتقال در نظر بگیریم پریکاردیوم پوست آن خواهد بود. پریکاردیوم کیسه فیبروسروزی می باشد که حاوی مایع بوده و بدنه عضلانی قلب و منشا عروق بزرگ (آئورت، شریان ریوی، وریدهای ریوی و وناکاوای فوقانی و تحتانی) را …
7 نظر
با سلام چطور میشه این تصاویر را رفرنس داد
سلام.
اولا خواستم بابت اینکه حاضر نیستین بدون ذکر منبع از تصاویرمون استفاده کنین، ازتون یه دنیا تشکر کنم.
میتونین لینک صفحه رو در فهرست منابع کپی کنین. در مورد این صفحه لینک این آدرس هست:
https://www.e-anatomy.ir/tracheobronchial-tree/
خیلی پیجتون مفیده
همتا ایرانی ندلرید
خیلی ممنونیم از نظر لطف شما.
امیدواریم بتونیم همچنان شایسته ی شما باقی بمونیم.
واقعا سایتتون خیلیییییی عالیه
خیلی ممنون از نظر لطف تون.
عالی بود
لطفا ادامه بدین ?